Interview LHBT Hoeksche Waard

Interview LHBT Hoeksche Waard

23 jun 2022 09:00:00 UTC
Interview Volt Zuid-Holland Zuid met LHBT Hoeksche Waard

Interview LHBT Hoeksche Waard

Interview met Raymond Kalkman, vertegenwoordiger van LHBT Hoeksche Waard over de oprichting van LHBT HW, hun bezigheden en wat de politiek kan betekenen in LHBTI-emancipatie en inclusiviteit.

Op zaterdag 18 juni vond Roze Zaterdag plaats in Rotterdam. Op de vroege ochtend organiseerde Volt Rotterdam een werkelijk Pride ontbijt in café Tech Noir! Niels van Volt Zuid-Holland Zuid was erbij en heeft Raymond Kalkman van LHBT Hoeksche Waard geïnterviewd over wat de politiek nu kan betekenen om de emancipatie van LHBTIQ+ personen te bevorderen en de inclusiviteit te verbeteren. Hieronder kan je lezen wat er uit dit gesprek volgde!

Hoe is LHBT Hoeksche Waard ontstaan?

We zijn ontstaan als groep vrienden die vond dat de gemeenten op het eiland Hoeksche Waard te weinig oog had voor de diversiteit in de samenleving en de sociale problemen die daarmee samenhangen. Samenwerken met de vijf gemeenten was lastig. We besloten om te wachten tot er na de herindeling van 2019 één gemeente was opgericht. Vlak voor de oprichting van die gemeenten begonnen we met onze Facebookpagina om LHBTI+ op het eiland in beeld te krijgen. Enkele dagen hierna kwam de Nashville verklaring uit en als reactie daarop besloot de net geïnstalleerde gemeenteraad van de nieuwe gemeente Hoeksche Waard om een Regenbooggemeente te worden. Ze hadden alleen geen idee wat ze moesten doen en klopten bij ons aan.

Waar houdt LHBTHW zich mee bezig?

Met hoofdzakelijk vier taken (die ook door elkaar heen lopen):
1 - Het spreken met politici en daarbij gevraagd en ongevraagd advies geven voor beleid, zowel binnen als buiten de Werkgroep Regenboogbeleid.
2 - Het organiseren van ontmoetingen / activiteiten voor LHBTI+
3 - Het stimuleren van inclusiviteit bij oa scholen, verenigingen en sportclubs
4 - Het zichtbaarder maken van LHBTI+ in de Hoeksche Waard

Wat is jouw rol in LHBTHW?

Ik hou me vooral bezig met de politiek en zit ook namens LHBTI+ HW in de Werkgroep Regenboogbeleid van de gemeente Hoeksche Waard.

Ben je tevreden met de huidige LHBTI-emancipatie in de Hoeksche Waard?

We zijn aardig op weg, maar willen nog meer bereiken dan waar we nu staan. Gezien het traag werken van gemeentelijke systemen en het christelijk-conservatieve College tot nu toe, hebben we al best veel bereikt.

Wat is jouw rol in Werkplan Regenbooggemeente Hoeksche Waard 2021-2022?

Ik ben een vrij actief lid van de Werkgroep Regenboogbeleid en heb meegeschreven aan dit Werkplan. De Werkgroep is ook mede op advies van mij tot de huidige samenstelling gekomen. In de werkgroep zitten groepen die in het sociaal domein actief zijn, waaronder de GGD, antidiscriminatiebureau RADAR, Roze 50+, Welzijn Hoeksche Waard, Rozen in Blauw, Wijdekerk en LHBTI+ HW.

Kan je kort toelichten wat er in het werkplan staat?

Het Werkplan bevat een aantal punten die door de leden van de Werkgroep zelf uitgewerkt kunnen worden. Hierbij denken we met elkaar mee en houden we elkaar scherp en actief. Denk hierbij aan het organiseren van ontmoetingsmomenten, het accrediteren van zorginstellingen voor de Roze Loper en het zichtbaarder maken van LHBTI+.

Daarnaast bevat het werkplan punten die de Werkgroep de gemeente adviseert te doen en waarvan de gemeente heeft toegezegd deze uit te voeren. Denk hierbij aan het tonen van meer diversiteit in de mensen op de door de gemeente gebruikte foto’s of het plaatsen van informatie over de Regenbooggemeente op de website.

Het Werkplan is een document dat telkens aangevuld en geüpdate wordt.

Wat kan de politiek nog meer doen voor lhbti-emancipatie en het inclusiever maken van de maatschappij?

Alle punten uitvoeren die Movisie adviseert over wat een Regenbooggemeente kan doen. Daarnaast sneller werken en in gesprek blijven met de doelgroep waarover beleid wordt gemaakt en die daarbij betrekken.

En tenslotte het belangrijkste: zorg dat de gemeente zelf divers is in samenstelling. Want sommige groepen zijn oververtegenwoordigd in de politiek en daarmee worden de belangen van die groep vaak het beste gediend. Soms zelfs ten kosten van de belangen van groepen die minder goed vertegenwoordigd zijn.

Interview Volt ZHZ met LHBT HW
Luuc Dekkers (bestuurslid Volt Rotterdam), Raymond Kalkman (LHBT Hoeksche Waard) en Niels van den Dool (Co-Lead Communicatie Volt ZHZ) tijdens het Rotterdam Pride ontbijt.